Trebuie făcută distincția între evaluare psihologică și testare psihologică. Testarea psihologică constituie procesul de administrare, cotare și interpretare a rezultatelor unui test psihologic. Include, deci, doar testul psihologic ca instrument de evaluare.
Evaluarea psihologică este un proces ce implică un scop bine precizat, o serie de instrumente de utilizare (inclusiv testul) dar și o serie de variabile specifice situației. Predicțiile pe care le facem pe baza unui test iau în considerație o singură sursă, adică testul respectiv, în timp ce, predicțiile pe care le facem pe baza unei evaluări psihologice țin seama de o mulțime de surse de informație.
Evaluarea psihologica se adreseaza adultilor, adolescentilor, copiilor si familiilor acestora, indiferent de mediul cultural din care provin, care au probleme comportamentale, emotionale sau isi doresc sa se dezvolte personal ori atunci cand diferite institutii le solicita acest lucru. Accentul este pus pe clarificarea zonelor cu probleme, identificarea resurselor si abilitatilor existente, dezvoltarea unor obiective realiste si pe furnizarea unui plan de interventie personalizat. Intreaga evaluare psihologica rezulta din analiza datelor biografice, testelor psihologice, interviului clinic, chestionarelor, grilei de observatie. La finalul procesului de evaluare vei primi un raport psihologic.
Evaluarea psihologică se poate utiliza pentru:
Scopul evaluării psihologice:
Testele folosite in cabinet sunt:
Test de evaluare IQ- Standard Progressive Matrices Raven (6 – 80 ani)
Test de evaluare IQ- Coloured Progressive Matrices Raven (3 ani 9 luni – 11 ani)
Sistemul Achenbach al Evaluării Bazate Empiric (ASEBA) cuprinde un set de chestionare pentru evaluarea competenţelor, a funcţionării adaptative şi a problemelor copiilor şi adolescenţilor într-o manieră facilă şi eficientă.
Test de evaluare a sanatatii psihologice si emotionale a copiilor – Testul Desenul Persoanei (peste 3 ani)
Test pentru identificarea modului in care copilul isi reprezinta relatiile dintre membrii familiei si a tipului de legaturi emotionale dintre acestia- Testul Desenul Familiei (peste 3 ani)
Teste de completare de povesti in vederea identificarii nevoilor psihologice ale copilului, a principalelor conflicte interioare manifeste sau latente, a modului de relationare si raportare la mediul inconjurator- Testul Fabulelor Duss, Testul de Aperceptie Tematica pentru Copii (C.A.T.) – (3-10 ani)