07 May
07May

Parentingul este procesul de promovare și susținere a dezvoltării fizice, emoționale, sociale și intelectuale a unui copil de la cea mai fragedă varsta până cand acesta atinge vârsta adulta. Parentingul se referă la complexitatea procesului de creștere si educare a unui copil precum si provocarile pe care adultul le resimte din rolul de parinte, care este unul atat de natural, incat uneori ne intrebam de ce este atat de dificil?

Creșterea copiilor responsabili, independenți, cu stimă de sine ridicată este un roller-coaster emoțional prin care trec părinții indiferent de cât sunt de pregătiți. Nevoia informațiilor clar definite și verificate o resimte fiecare părinte în relația cu copilul său, de aceea, educația continuă reprezintă sursa esențială si calea spre succes.

Studiile din neuroștiințe ne spun că un copil dobândește autocontrolul pe deplin în jurul vârstei de 24 de ani, dar până în acel moment el are nevoie să exerseze autocontrolul și responsabilitatea personală alături de părinte: să își asume ce face, fără să dea vina pe ceilalți, fără să facă pe placul celorlalți asumându-și mai mult decât vrea de fapt; să învețe în timp alături de tine ce intenții are când face ceva, cu onestitate și autenticitate; să se reducă impulsivitatea; să fie din ce în ce mai conștient de ce vrea, ce are nevoie, cum exprimă și cere acest lucru și care sunt nevoile celorlalți; să devină autonom.

La sedintele de consiliere parentala pot participa unul sau ambii parinti. De asemenea, sunt situatii in care ajuta si implicarea celorlalte persoane care participa la creșterea copiilor, cum ar fi bunicii, bona sau fratii mai mari.

Sedintele de consiliere parentala sunt folositoare atunci cand iti propui sa cresti armonios un copil si sa tranzitezi cu usurinta momete precum tantrum-uri, comportamente agresive sau opozitioniste si momente presarate cu emotii din sfera fricilor, furiei, tristetii, timiditatii, retragerii, izolarii, etc.

In cadrul acestor intalniri vei invata:

-          cum se dezvoltă copilul din punct de vedere psihic şi cognitiv între 0 si 6 ani

-          cum sa ii identifici, descifrezi si intampini nevoile reale de conectare, atasament, securizare

-          care sunt semnalele care ar trebui să te pună pe gânduri

-          cum sa vă educaţi copilul în aşa fel încât să va puteti înţelege cu el, sa devina cooperant si participativ, nu neaparat compliant si obedient

-          cum se face trecerea de la pampers la oliţă

-          ce jucării îl ajută să se dezvolte

-        cum  încurajez  copilul  să nu ma mintă, fără să îl pedepsesc

-        cum îl ajut pe copilul meu să doarmă în patul lui 

-        cum îl învăț să își strângă singur jucăriile 

-        cum îi explic si il determin să nu mai lovească 

-        cum îl conving să iasă din parc sau din baie atunci când e timpul

-        cum îl învăț să se îmbrace singur ”

 

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.