În cadrul ședințelor de consiliere psihologică și psihoterapie, psihologul colaborează cu părinții și cu copiii și/ sau cu adolescenții, ajutându-i să înțeleagă mai bine și să depășească diferite probleme emoționale, comportamentale, de adaptare la situații stresante, promovând totodată dezvoltarea copilului și dezvoltarea personală a adolescentului, precum și îmbunătățirea relațiilor și a funcționării sociale. Sănătatea mintală reprezintă o parte esențială a sănătății generale a copiilor. Este în relație directă cu sănătatea fizică și capacitatea lor de a reuși la gradinita, scoala și în societate.
Psihoterapia copilului este o intervenţie care foloseşte mijloacele de expresie tipice copilăriei - joc, poveşti, desene - în scopul ameliorării capacităţilor lui de a comunica cu lumea adulţilor şi de a face faţă exigenţelor ei.
Dezvoltarea emoțională, socială și fizică a copiilor de vârstă mică are un efect direct asupra evoluției lor generală. Copilăria este cea mai importantă experiență formatoare din viața oricărui om. De aceea, este esențial ca în această perioadă, copilul să fie fericit, să își dezvolte curiozitatea și încrederea în sine.
Adolescenţa plasează copilul într-o vârstă de trecere în care etapele anterioare de dezvoltare sunt din nou aduse în discuţie. Asta îl poate face iritabil, încăpăţânat, rebel, uneori izolat, alteori de-a dreptul insuportabil. Conflictele cu părinţii par obligatorii şi de nerezolvat. Uneori nu se ştie cine are mai mare nevoie de ajutor. Potrivit unui studiu realizat pe România, 5 din 20 de copii sunt diagnosticați în prezent cu o tulburare de sănătate mintală. Multe persoane sunt predispuse la a dezvolta o tulburare din cauza factorilor de risc biologici sau genetici; în cadrul familiilor, școlilor și comunităților; printre colegii lor.
Apelati la consiliere sau psihoterapie individuala pentru copii si adolescenti cand copilul Dvs.: